בדף זה תמצאו מגוון כלי עזר טכניים אשר עשויים לסייע בהפעלת משחקים ישנים. אולם, בעוד שחלק מהכלים מועילים למשתמש המצוי גם היום, חלק אחר נחשב ארכאי והוחלף על ידי כלים חדשים וידידותיים יותר. לכן, מומלץ להקפיד ולקרוא את התיאור של כל כלי עזר לפני ההורדה והשימוש.
אלו הן תוכנות ידידותיות למשתמש במונחים של פעם, כאשר על מנת לגשת לכל קובץ ולבצע עליו פעולות היה צורך להקליד פקודות, ולא היתה המחשה גראפית לדברים. מדובר בממשקים גראפיים, המשמשים לניהול כלל הקבצים במחשב ("מנהל קבצים", שלבים מוקדמים או מקבילים ליישום המפורסם מחלונות 3.11) או ליצירת תפריטים המהווים למעשה קיצורי דרך למגוון יישומים בכונן הקשיח ("תפריטי משחקים").
קרא עוד...
התוכנות (בעיקר תפריטי המשחקים) אמנם נועדו להקל על השימוש הקולח, הנגישות לקבצים, אך על מנת להתחיל שימוש בהם יש תחילה לבנות את כל מערך הקיצורים. כלומר, מבחינה זו, השימוש בכלים האלו לא מיועד למשתמשים לא-מנוסים וחסרי הבנה ב-DOS, אלא דורש הבנה ועבודה רבה, ורק לאחר מכן עשוי להתאים למשתמשים מתחילים.
תוכנות תפריטי המשחקים המוצעים כאן להורדה אינן מאופסות. הן מכילות בתוכן תפריטים קיימים עם הרבה משחקים בתוכם (משחקים שלמעשה אינם קיימים בהורדה, גם אם יש לכם במקרה אותם על המחשב, מאחר שמדובר בקיצורי דרך למיקומים ספציפיים במחשב). התייחסו לתפריטים הקיימים האלו כהמחשה לאופן בנייתם, השראה, ותוכן לחקירה כיצד עובדים עם התכנה, אך זכרו שלא ניתן להשתמש בקיצורים עצמם.
מנהלי קבצים:
זכרו! אם אתם משתמשים בהם באמצעות DOSBox, תוכלו לנהל רק את הקבצים המצויים בכוננים המדומים שהרכבתם (mount). על מנת לנהל את הקבצים שלכם, יש להרכיב את כל החלק הרלוונטי בכונן הקשיח (או את כולו). ההערה רלוונטית למעשה גם לתפריטי המשחקים, מבחינת הגדרתם והפעלתם.
Norton Commander 5 (ובקיצור: NC) הינו מנהל קבצים עבור DOS באנגלית. נורטון קומנדר היה כלי פופולרי ביותר בשעתו לניהול קבצים, לפני ימי מערכת ההפעלה הגרפית.
Norton Commander (ובקיצור: NC) הינו מנהל קבצים עבור DOS, וגרסה זו מציעה ממשק בעברית מלאה. נורטון קומנדר היה כלי פופולרי ביותר בשעתו לניהול קבצים, לפני ימי מערכת ההפעלה הגרפית. תודה ל-emh על התוכנה!
תפריט משחקים עבור DOS בעברית. תפריטים טקסטואליים בממשק ועיצוב קרובים מאוד לנורטון קומנדר, מבית "אלישים".
תפריט משחקים עבור DOS בעברית. תפריטים טקסטואליים בממשק חלוני מבית "ביט-ארט". עיצוב גראפי עשיר למדי (מזכיר את הלומדות של מט"ח ב-VGA).
תפריט משחקים עבור DOS באנגלית, מבית "Virtual Magic". תפריט מבוסס אייקונים על פי דפי-מסך, עם אוריינטציה בולטת למשחקים, בעל ספריית סמלים קיימים ואפשרות יצירה. נוח מאוד ודי פופולרי בארץ בשעתו.
מנהל קבצים ותפריט משחקים עבור DOS באנגלית, מבית "NeoSoft". זוהי למעשה מערכת הפעלה בסיסית, כמו גרסה פרימיטיבית ומפושטת של חלונות 3, אך עם ממשק מבוסס אייקונים בדפים (בדומה ל-ToyBox II לעיל) ולא בחלונות.
תפריט תוכנות ומשחקים בעברית, מבית נס-לי מחשבים בע"מ. התפריט בעל ממשק טסקטואלי.
נתרם על ידי NetanelA
למשתמש המצוי המנסה להפעיל משחקים ישנים, אנו ממליצים לבדוק את התוכנות המומלצות במדור העזרה, ולא להתעסק עם הכלים דלהלן.
קרא עוד...
כיום תחום הדמיית חומרות ומערכות הפעלה ישנות הנו מתקדם מאוד, באמצעות תוכנות מעולות ומומלצות כמו DOSBox, ScummVM, ו-Virtual PC, המסוגלות לפתור את רוב בעיות ההרצה של משחקים ישנים בעצמן ולבדן (לכל אלו ישנם מדריכי שימוש מפורטים במדור העזרה שלנו). פעם כדי להנות ממשחקים ישנים היה צורך לאלתר עם כלים נוספים, כמו תכנית חיצונית שמאטה את פעולת המעבד בכוונה כדי לדמות כוח עיבוד חלש יותר, וכד'.
היום אין לכלים הבאים צורך של ממש, רובם ככולם, הפונקציונליות שלהם כבר כלולה כשמפעילים את הגרסה האחרונה של DOSBox למשל. אבל הנה הם לשם התיעוד והצורך האזוטרי שיזדמן לכל מאן דבעי.
תוכנות אלה מאפשרות לפרוץ (Crack) את ההגנות של משחקי מחשב ישנים. כל תוכנה כוללת מספר רב של משחקים אותה היא יודעת לפרוץ. בימינו, רוב המשחקים הישנים מגיעים פרוצים, אך אם ברצונכם לפרוץ משחק מקורי, ייתכן שתוכלו להעזר באחת התוכנות.