אחרי שסוף סוף סיימתי את המשחק פעם אחת, הגיע הזמן לכתוב פה את הביקורת שלי על Torchlight II. אם אין לכם כוח לקרוא הכל, השורה התחתונה היא:
- הצג/הסתר תוכן
משחק מצוין
אולי גם זה המקום לגילוי נאות, והוא שאני המייסד והמנהל של קבוצת השחקנים הגדולה ביותר של המשחק בסטים. עם זאת, אני דווקא רחוק מאוד מלהיות מעריץ גדול של ז'אנר משחקי ה-APRG, ולכן אני חושב שאני כן אובייקטיבי יחסית כלפיו
רוב הסיקור שלי יוצא מנקודת הנחה שאתם מכירים את ז'אנר משחקי ה-ARPG(או "דמויי Diablo"). במידה ולא-בז'אנר המדובר הזה יש דגש על פיתוח דמות אינדיבידואלית אחת ועל שיטת הקרב, כשלסיפור ולרקע יש חשיבות שולית(להבדיל ממשחקי תפקידים אחרים, בהם בד"כ כן יש חשיבות רבה לעלילה).
המשחק פותח בידי Runic Games, שנראה לי שהם נחשבים כיום כ"אינדי-למחצה"(לא אכנס לזה). מה שבטוח-הם קטנטנים(בערך כ-30 איש), וניכר שמאוד אכפת להם מקהילת השחקנים והמעריצים שלהם. מספיק שאציין שכמה מהם חברים בקבוצה שלנו ב-Steam, והם מגיעים לפעמים לצ'אט הקבוצתי כדי לדבר איתנו-מה שעושה אותם אדירים בעיני(כמה כבר מפתחים אחרים אתם מכירים שעושים את זה?). חשוב לי רק לתקן טעות נפוצה בנוגע אליהם-הם לא ממש "המפתחים המקוריים של דיאבלו 1 ודיאבלו 2". בסה"כ 3 אנשים מהצוות שעבד על משחקי דיאבלו הראשונים עובדים ב-Runic Games, ולכן צריך לשפוט אותם בפני עצמם.
אשתדל לשפוט את המשחק בפני עצמו, בלי יותר מידי השוואות למשחקים אחרים-מה גם שאין לי זכות לערוך את ההשוואה "המתבקשת" ל-Diablo 3-לא שיחקתי במשחק(מעבר לזמן קצר ביותר בבטא).
גרפיקה: רבים אומרים שזו "גרפיקה לילדים", ואני שונא את המינוח הזה, כי אני פשוט לא חושב שהוא נכון. על כל פנים, לדעתי הגרפיקה בסדר גמור, ולא באמת צריך יותר מזה בז'אנר הזה, אם תשאלו אותי. גרפיקת תלת מימד מה"דור האחרון" יכולה להיות נחמדה(ואני גם נהנה ממנה במשחק האקשן-תפקידים של שר הטבעות, שאולי גם עליו אעשה סיקור אחרי שאסיים אותו), אבל המשחק נראה בסדר גמור גם עם הגרפיקה "הפשוטה" יחסית הזו. על כל פנים, אני מעדיף צבעוניות על פני גרפיקה קודרת, במקרה הזה. הגרפיקה מבחינתי, לפחות ברוב המוחלט של המשחקים, לא תרים או תפיל משחק.
פס-קול: לא אתעכב על העניין הזה. אני חושב שהפסקול טוב מאוד, אבל לא מדהים ויוצא דופן כמו שיש כאלו שמעדיפים לתאר אותו, יחד עם יצירות אחרות של Matt Uelmen, שזכה למוניטין רב אחרי עבודתו בדיאבלו. לדעתי השבחים מוגזמים לעיתים. כמו שרשמתי-הפסקול טוב מאוד, מתאים בד"כ לאווירה, ויש גם כמה קטעים(מעטים) שאהבתי מאוד, ואולי אשמע אותם שוב גם מחוץ למשחק. זהו.
סיפור: כמו שרשמתי, משחקים מהז'אנר הזה לא מתמקדים בסיפור בד"כ. אני לא הולך ליפות את זה-הסיפור גרוע. עם זאת, אני גם לא חושב שצריך יותר מידי סיפור, בסוג משחקים הזה, זה עשוי אף להפריע לאקשן(וזה בא ממני, מישהו שמסוגל לשחק במשחקים שאין בהם כמעט כלום חוץ מסיפור). מעבר לקטעי טקסט מעטים ולא מעניינים, יש גם קטעי אנימציה מעטים. אם הם מזכירים לכם באופן מחשיד את Shank, אתם לא טועים:
Klei Entertainment, החברה שפיתחה את Shank, הכינה את קטעי האנימציה האלו עבור Runic Games.
משחקיות: הגעתי לעצם העניין. בגדול, היא כמו ב-Torchlight 1 רק טובה בהרבה בכל אספקט אפשרי. הקרב המהיר והצבעוני מהמשחק הראשון חזר, והוא אפילו יותר מהיר וצבעוני ממנו. השינוי המהותי ביותר הוא שעכשיו יש עולם שלם לחקור. בניגוד למשחק הראשון, שהכיל בעיקרון מבוך אחד ענק(ועוד אחד אחרי שמסיימים את המשחק), ועיר אחת בלבד, המשחק השני בסדרה מכיל 4 מערכות, אחת קצרה ושלוש גדולות(מאוד), שכל אחת מהן מכילה עיר משלה, ומגוון אזורים פתוחים ומבוכים שונים(ומשונים). זהו שיפור עצום לעומת המשחק הראשון, ולטעמי האישי, האזורים גם מגוונים מספיק בכדי שלא ישעממו, בניגוד לאזורים במשחק הראשון שנטו לחזור על עצמם.
מאפיינים אחרים של המשחק הראשון חוזרים גם במשחק השני, אחרי שעברו מקצה שיפורים. חיית המחמד שהייתה במשחק הראשון קיימת גם כאן, ווהפעם אפילו אפשר לשלוח אותה לעיר לא רק כדי למכור ציוד, אלא גם כדי לקנות לך כמה דברים בסיסיים(כמו שיקויים ומגילות), כדי למנוע ממך את הצורך כל הזמן לדלג בין המבוך לעיר כי נגמר לך המקום, ולדעתי-זה מבורך.
גם שיטת הדיג חזרה טובה יותר. אם במשחק הראשון לא טרחתי לדוג כמעט אף פעם, עכשיו יש לי מוטיבציה לעשות זאת. למי שעדיין מתעצל, הוסיפו אפשרות של דיג באמצעות דינמיט-ככה שהדיג כמעט מיידי, רק מקבלים פחות Loot.
ואם כבר ב-Loot עסקינן-הרי שהוא מעולה. אחת הסיבות המרכזיות(אם לא ה-סיבה) לשחק במשחקים מהסוג הזה, היא המירוץ אחרי ציוד טוב יותר לדמות שלך. לטעמי, הוא עשוי פה בצורה מצוינת, ויש הרגשה של התקדמות במשחק, באופן בלתי פוסק. אני אוהב להשיג הרבה ציוד מיוחד, ויש גם inventories גדולים מספיק, גם שלך וגם של חית המחמד שלך, כך שלא צריך כל הזמן לחזור לעיר למכור דברים, ואפשר להמשיך להנות מהאקשן בלי הפסקה.
בכל הנוגע ל"עץ היכולות"-יש ארבע דמויות שונות במשחק, והפעם לכל אחת מהן יש יכולות לגמרי שונות משל עצמה(בניגוד למשחק הראשון, בו היו יכולות משותפות לדמויות). מעבר לכך, ליכולות האקטיביות הפעם יש Tiers, שמוסיפים להן שיפור משמעותי כל 5 רמות, מה שמעודד השקעה של נקודות רבות ביכולת מסויימת. יתרון עצום לדעתי שיש למשחק על פני משחקים דומים בתחום הוא בכך שלא מדובר ב"עץ" כלל-אפשר ללמוד יכולת אחת בלי צורך להשקיע ביכולת קודמת שבכלל לא רוצים אותה. ההגבלה היחידה היא הרמה של הדמות. לדעתי זה פשוט נהדר, ואני שונא את השיטה שבה מכריחים אותך ללמוד יכולת שאתה לא רוצה, על מנת להגיע לאחת הבאה שאתה כן מעוניין בה.
יש עוד שינויים רבים נוספים שלא אפרט, כי אני לא חושב שהם יעניינו פה אנשים, והם מיועדים בעיקר למי ששיחקו במשחק הראשון. אם בכל זאת יש עניין-אפשר לבקש ממני לפרט ספציפית ואעשה זאת.
מולטיפלייר: המשחק הראשון היה משחק לשחקן יחיד בלבד. במשחק השני, אפשר לשחק עד 6 שחקנים, הן באינטרנט והן ב-LAN(אפשרות שהולכת ונעלמת כיום). רמת ההנאה מהמשחק עולה פלאים כשמשחקים אותו עם עוד חבר או שניים, ובמיוחד אם משתמשים בצ'אט קולי(מה שמאפשר גם אסטרטגיות תוך כדי הקרב). למרבה הצער, יש למשחק באגים לא מעטים במשחק מרובה המשתתפים, שכוללים ניתוקים, נפילות מסנכרון, ולעיתים אף בעיות ספציפיות עם קווסטים מסוימים וכד'. לפני שיצא הטלאי הראשון למשחק, ניסיתי לשחק עם המקסימום של 6 שחקנים בו-זמנית, והמשחק לא ממש עמד בזה, למרבה הצער. המפתחים של המשחק עובדים בין היתר על הבעיות הללו, וכבר יצאו למשחק שלושה טלאים. עם קצת מזל, בעתיד הלא רחוק, ניתן יהיה לשחק משחק מרובה משתתפים ללא כל בעיות. מה שמוביל אותי ישר לנקודה הקצרה הבאה שלי והיא...
באגים: למרבה הצער, נראה שכמעט אין דבר כזה שיוצא משחק חדש בלי באגים. runic games הם חברה קטנטנה, ולכן העסק מובן לי. הזכרתי כבר את הבאגים במשחק המרובה משתתפים, ואני שמח לבשר ששם רובם גם נשארים. למרות העושר הרב במשחק, והעובדה שהוא מכיל עולם משחק לא קטן, ניתן לראות את רמת הגימור הגבוהה במשחק לשחקן יחיד, ולא נתקלתי בבאגים יותר מידי משמעותיים. אלו שכן ישנם, וגם זאת כבר ציינתי, נפתרים באמצעות טלאים שיוצאים באופן שוטף. כאמור, 3 טלאים בתוך שלושה שבועות, והיד עוד נטויה. המצב של המשחק טוב לאין שיעור ממשחקי AAA רבים שיוצאים בשנים האחרונות.
אורך חיים: נזקקתי לכ-35 שעות משחק על מנת לסיים את המשחק בדרגת הקושי הקשה(Veteran). עם זאת, לקחתי את הזמן שלי, וחקרתי ממש כל פינה(למעט מספר דברים סודיים שלא גיליתי). לשחקן ממוצע זה אמור לקחת כ-25 שעות בדרגת הקושי הזו. כאן המקום לציין שגם מאוד נהניתי מהקושי-הוא היה קשה, אך לא הרגיש
יותר מידי קשה. זאת בניגוד למשחק הראשון, שהיה לרוב קל מידי ברמה הקשה, ובסוף המשחק הייתה קפיצה לא פרופורציונאלית בעליל(לפחות כך אני הרגשתי). פה זה לא המצב.
יש לציין שאני ממש לא מומחה בז'אנר המשחקים הזה, אבל למי שמאוד מנוסה, הבנתי שרמת הקושי הקשה ביותר(Elite), אמורה להציב גם את המנוסים ביותר בז'אנר בפני אתגר. ניתן לשחק במצב Hardcore, בו אם מתים פעם אחת, המשחק נגמר. ככל הידוע לי, אף אחד עוד לא הצליח לסיים את המשחק ב-Elite Hardcore.
לגבי מאפיינים אחרים של אורך החיים-כמובן שניתן לסיים את המשחק עם כל אחת מ-4 הדמויות, וגם יותר מפעם אחת, כשכל פעם בוחרים יכולות שונות ומנסים סגנון משחק שונה. מעבר לכך, ניתן גם להתחיל New Game+ אחרי שמסיימים את המשחק פעם אחת עם כל דמות שהיא, ואז מתחילים מההתחלה, כאשר שומרים על הרמה ועל הציוד של הדמות איתה סיימתם את המשחק, והמפלצות קשות יותר בהתאם. כמובן, גם הציוד שמשיגים יהיה ברמה גבוהה יותר.
ניתן גם לשחק במפות רנדומליות עם מאפיינים שונים(ומשונים), שלא ניתן לגשת אליהן במצב המשחק הרגיל.
עם זאת, המאפיין המשמעותי ביותר הוא העולם הרנדומאלי של המשחק. 90% מהאזורים במשחק(כך על פי המפתחים) נבנים בצורה רנדומלית. האזורים במשחק לרוב בכלל לא מרגישים רנדומאליים, וזו בדיוק ה-גדולה של המשחק: הם נבנים כל פעם מחדש בצורה כל כך טובה, שבכלל לא מרגישים שהם רנדומאליים-וזה אומר הכל. אפשר ליצור מחדש את העולם כל פעם שיוצרים משחק מרובה משתתפים(גם אם משחקים לבד), ולראות איך כל פעם זה נבנה בצורה מצוינת, ועם זאת שונה לחלוטין מהפעם שקדמה לה.
לגבי שמירה על אורך חיי המשחק עוד מעבר לכך-המפתחים עוד צריכים להוציא את ה-Modding Tools לקהילה, באמצעות כלים דומים לאלו שהם עצמם פיתחו איתם את המשחק, מה שיאפשר לשחקנים לבנות דברים משל עצמם. בהתחשב במה שהתבצע עבור המשחק הראשון-בהחלט יש ל-מה לצפות.
אני לא זוכר מתי כתבתי לאחרונה כזה סיקור ארוך, מקווה שלפחות כמה מכם נשארו וקראו הכל. לסיכום-משחק משובח. נהניתי ממנו בינתיים מאוד, ואני מקווה להמשיך להנות ממנו גם בעתיד, בטח אחרי שיתחילו לצאת לו Mods מעניינים מצד הקהילה(ועם ההבטחה של המפתחים להמשיך לעבוד עליו ולשפר אותו).