גובלינים 4

כל מי שהיה גיימר בשנות התשעים זוכר לבטח את סדרת משחקי הגובלינים שהפכה להיות אחת מסדרות הקווסטים האהובות ביותר. המשחק האחרון, גובלינים 3, שוחרר ב-1993 כאשר סוגת משחקי ההרפתקאות הייתה שליטה (או לכל הפחות מאוד מרכזית) בתחום משחקי המחשב. בשש עשרה השנים שמפרידים בין המשחק השלישי לרביעי תעשיית משחקי המחשב השתנתה ללא הכר, משחקי ההרפתקאות ירדו מגדולתם, סיירה וקוקטל וויז'ן ששיווקו ויצרו את המשחק השלישי בהתאמה כבר לא עוסקים במשחקי מחשב (סיירה נסגרה וקוקטל וויז'ן יוצרת לומדות לשוק הדובר צרפתית).
הסיכויים למשחק רביעי בסדרה לא נראו מבטיחים, אולם למרות זאת פייר גילהודס, יוצר שלושת המשחקים הקודמים, לא אמר נואש וב-2009 תחת חברה חדשה הצליח להוציא לאור את הפרק הרביעי בהרפתקאותיהם של הגובלינים.
הדבר הראשון שמי ששיחק בשלושת המשחקים האחרונים יבחין במשחק החדש הוא המנוע הגרפי התלת מימדי של המשחק, בניגוד להרבה משחקים אחרים דו מימדיים, גובלינים 4 מצליח לעשות את המעבר ולשמר את ההרגשה המטורפת של סרט מצויר שהיה לשלושת המשחקים הקודמים. גם עיצוב השלבים ממשיך במסורת של שלושת המשחקים הראשונים עם שלבים מוזרים ויצירתיים למרות שהתאכזבתי שחלק מהשלבים מהווים עיצוב מחדש של שלבים מהמשחק הראשון.
עוד החלטה טובה של היוצרים הייתה להחזיר לדמויות את הדיבור הגובליני, שהיה ג'יבריש שנועד לחקות דיבור בגרסת הדיסקטים והוחלף בדיבוב בגרסת ה-CD של משחקי הסדרה. ההחלטה על הדיבוב הרגיזה הרבה מעריצים (כולל אותי) שהרגישו שהדיבוב פגע בחן וב"נשמה" של המשחק. אני שמח שגילהודס למד מהטעות הזאת והחזיר את הדיבור הגובליני לדמויות המשחק.
צורת המשחק חוזרת למשחק הראשון כאשר השחקן שולט בשלושה גובלינים שלכל אחד מהם יש את היכולות המיוחדות שלו, צ'ופ שיכול לאסוף חפצים ולדבר עם דמויות אחרות, פרליאוס שיכול לכשף חפצים אחרים וסטוקו שיכול להפעיל כוח פיזי על חפצים אחרים. ההחלטה לחזור לצורת המשחק של המשחק הראשון הייתה לדעתי טעות, אני חושב שצורת המשחק של המשחקים השני והשלישי שבהם הגובלינים היו יכולים לבצע את כל הפעולות האפשריות (כמובן בהבדלים מסוימים שנובעים מטבעם) הייתה עדיפה ויותר מאתגרת מאשר המצב שכל גובלין מוגבל בפעולות שהוא יכול לבצע.
מבחינת רמת הקושי המשחק הרביעי נופל בהרבה מקודמיו, בעוד שלושת המשחקים הראשונים היו ידועים ברמת הקושי הגבוה והמאתגרת שלהם (יש שיגידו יותר מדי) המשחק הנוכחי הרבה יותר קל ונדרשת הרבה פחות מחשבה כדי לפתור את החידות שלו. עוד דבר שתורם לקלות המשחק ששילוב פעולות בו זמנית של שני גובלינים שבלט במשחקים הקודמים כמעט נעדר מהמשחק הזה.
עוד דבר מעצבן במשחק הוא העדר של מנגנון שמירה, לא ניתן לשמור משחק באמצע השלב. במקום זאת יש לכל שלב קוד שבהקשתו השחקן יכול לגשת לשלב אולם רק מתחילתו. דבר זה ממש מעצבן ולא נוח ובמקרה שאתה רוצה מאיזושהי סיבה לשמור את ההתקדמות שלך הדבר לא אפשרי.
למרות שאני חושב שמי ששיחק במשחקים הקודמים יתאכזב מהמשחק הזה, לדעתי עדיין שווה לתת לו צ'אנס ולו רק כדי לחזור שוב ליקום הגובלינים.