הרבה לפני שהאינטרנט נכנס לחיינו בסערה והפך את מלאכת ההורדה לפשוטה להפליא, מקור ההורדה העיקרי של משחקים היה רשתות ה-BBS השונות (עליהן ניתן לקרוא עוד ב-56k.co.il או ב-Ynet). כמובן שהמשחקים לא הגיעו אל ה-BBS בכוחות עצמם - מאחורי הקלעים פעלה תעשייה שלמה של ספקים, פורצים ומנהלי מערכת שדאגו להשיג את המשחק, לפרוץ את ההגנות שלו ולהציע אותו להורדה ב-BBS. באופן טבעי, בעלי התפקידים הללו (שהתאגדו לרוב בקבוצות) ביקשו לקבל קרדיט על מעשיהם, וכך למעשה נולדה תופעת ה"פתיחונים" (Demos או Cracktors בלעז).
כאמור, המטרה העיקרית של אותם פתיחונים (שהוצגו לפני המעבר אל המשחק עצמו) הייתה לפרסם את הספק/הפורץ/ה-BBS/הקבוצה שבזכותו/ה המשחק הוצע להורדה, אך בדרך כלל היה נהוג לכלול בפתיחונים גם שלל מסרים אחרים - החל מירידות על יריבים ודרישת שלום לשותפים, דרך דברי הלל ושבחים עצמיים וכלה בפרומואים למשחקים אחרים שעתידים היו לצאת בקרוב. התופעה, שהחלה בחו"ל, "גויירה" במהרה, ולמשחקים רבים שהוצעו להורדה ב-BBS-ים ישראליים צורף גם פתיחון תוצרת-הארץ, לתפארת מדינת ישראל...
עוד על תופעת הפתיחונים (ה-Demoscene) ניתן לקרוא בכתבתה של דנה פאר - "החיים בריבוע: בחזרה לימי ה-BBS וה-Quest":
"באותה תקופה, האליטה החנונית השתייכה ל-Demo Scene: החנונים החכמים ביותר היו משלבים בין יכולת תכנותית גבוהה ליכולת אמנותית (בשילוב עם מחסור חמור במשהו יותר טוב לעשות), ויוצרים דמואים: סרטי אנימציה תלת-מימדיים, שמה שמדהים בהם היה שהם לא צולמו כסרט, אלא נוצרו כתכנית מחשב שמחשבת את התמונות שצריכות להיראות על המסך בזמן אמת. אני מדברת פה על ילדים בני פחות מ-20, שהיו מחשבים באמצעות סינוסים, קוסינוסים ומטריצות איפה ומתי צריך להציג כל אובייקט על המסך! סרטון ממוצע כלל צורה תלת-מימדית מרובת-פאות, שהסתובבה הלוך ושוב על המסך עם מוסיקה ברקע, תוך שהיא מלווה באפקטים גרפיים כגון צללים והשתקפויות. כל זה על מחשב ישן בעל עוצמת חישוב נמוכה מאד – כלומר, אתגר תכנותי מטורף. את הדמואים המוצלחים במיוחד היו החנונים מפיצים דרך ה-BBS-ים."
קישורים לאתרי דמואים מרכזיים:
לפניכם מוצג בגאווה אוסף הפתיחונים* הישראליים של "מסע אל העבר", מחווה לכל אותם בעלי תפקידים שהוזכרו לעיל.
יש לכם פתיחון שלא מוצג כאן? רוצים לתרום אותו לאתר? נשמח לשמוע על כך...
תודה לרפאל בן ארי מהתנועה לשימור משחקים!
* לא כל הסרטונים המוצגים לעיל עונים על ההגדרה המקובלת של "דמו", אך הם נכללים באוסף לשם הארכיון והערך התיעודי שבדבר.